• Sveti Urban 275, 40312 Štrigova
  • Pratite nas:

Preiner vina

Vinogradi

Obiteljski nasadi vinograda prostiru se na pitomim brežuljcima gornjeg Međimurja na nadmorskoj visini između 280-300m. Povoljna kontinentalna klima u kombinaciji s tlom pogodnim za uzgoj vinove loze idealan je spoj za proizvodnju kvalitetnog grožđa. Zahvaljujući blagodatima prirode, koja uvjetuje krajnje karakteristike vina, u mogućnosti smo u našim podrumima proizvesti svježa i lagana vina. Nasadi vinograda, gdje se uzgajaju sorte: pušipel, graševina, rajnski rizling, zeleni silvanac, muškat žuti, sauvignon i pinot crni, se kroz godine proširuju i pomlađuju te trenutno obuhvaćaju 6 hektara zemlje na različitim lokacijama štrigovskog kraja.

Zadatak svakog vinara je iskoristiti sve blagodati grožđa i to na najbolji mogući način prenijeti u bocu. Putem se nastoji izgubiti što manje onoga što nam donosi međimurska zemlja, sama loza i naravno čovjek koji se trudi što bolje brinuti o njoj, pa je u vezi s time vrlo važna pažnja tijekom prerade. Uz pomoć projekata iz Europske unije, 2016. godine, izgradili smo i tehnički opremili podrum koji pruža izvrsne uvjete za proizvodnju vina. Vina držimo u inox posudama sa sistemom hlađenja koji nam omogućuje i osigurava kvalitetno taloženje, kontrolirano vrenje i čuvanje vina.

Planovi obitelji Preiner jesu da u budućnosti izgrade novi podrum i kušaonicu, a kao što to sami vele, želja i planova ima puno, ali će ih svojim radom i ljubavlju prema vinu i ostvariti!

O našim vinogradima


Obiteljski nasadi vinograda prostiru se na pitomim brežuljcima gornjeg Međimurja na nadmorskoj visini između 280-300m. Povoljna kontinentalna klima u kombinaciji s tlom pogodnim za uzgoj vinove loze idealan je spoj za proizvodnju kvalitetnog grožđa. Nasadi vinograda, gdje se uzgajaju sorte: pušipel, graševina, rajnski rizling, zeleni silvanac, muškat žuti, sauvignon i pinot crni, se kroz godine proširuju i pomlađuju te trenutno obuhvaćaju 6 hektara zemlje na različitim lokacijama štrigovskog kraja.

"Klopotec (1995.)"


Kod Darka v goricah, klopotec stoji, Kak veter zapuše, tak se vrti, Kak letos i tak sake jeseni, Dok grozdje zori i dok bo trs zeleni.

Či šoreg škvorcov, doleti zobati, To klopotec more se otirati, Pa klopoče, na ves glas, bin bon, Da ga i ja čujem i celi Sveti Urban.

Dok se vino pije i proznijo pivnice, On odide spot i nejde v gorice, Dok dojde, drugo leto, po v jesen, Pa da bode, grozdje zorilo i trs zelen.

Radi ga poslušamo, da klopoče i se dere, Dok ga joki veter, ne spotere.

Živili!